Herra sitoo särjetyt sydämet

Share |
05.10.2016

Jumala on luonut ihmisen ja ihmisen mielen. Jumala myös tietää sen miten ihmisen rikkinäinen mieli eheytyy ja parantuu. Raamatussa on todella paljon opetusta siitä kuinka, miten ja millä tavalla Jumala parantaa ja eheyttää ihmisen mieltä. Otan tähän esille vain yhden niistä lukuisista Raamatun kohdista, jotka käsittelee tätä asiaa.

Jes 61:
1 ¶ Herran, Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan ilosanomaa (basar) nöyrille, lähettänyt minut sitomaan (chabash) särjettyjä sydämiä (lev), julistamaan vangituille vapautusta ja kahlituille kirvoitusta,
2 julistamaan Herran otollista vuotta ja meidän Jumalamme kostonpäivää, lohduttamaan kaikkia murheellisia,
3 panemaan Siionin murheellisten päähän-antamaan heille-juhlapäähineen tuhkan sijaan, iloöljyä murheen sijaan, ylistyksen vaipan masentuneen hengen sijaan; ja heidän nimensä on oleva "vanhurskauden tammet," "Herran istutus," hänen kirkkautensa ilmoitukseksi.

Jesajan kirjan luku 61 opettaa, että Messias on Hän, joka julistaa ilosanomaa maailmalle. Luukkaan evankeliumin neljännessä luvussa Herra Jeesus ilmoittaa, että Hän on se, josta Jesaja 61 kertoo, eli Jeesus on Hän joka julistaa ilosanomaa (evankeliumia) maailmassa ja Hän myös antaa tehtäväksi opetuslapsilleen evankeliumin julistamisen tässä maailmassa.

Jes 61:1 opettaa särjettyjen sydämien sitomisesta. Herran Jeesuksen tehtävä on eheyttää ja parantaa ihmisen mieli, jonka synti on täysin rikkonut. Hepreankielen sana chabash tarkoittaa sitoa, side, hallita, parantaja, asettaa ja laittaa, satula ja satuloida. Chabash sanan alkuperäinen merkitys on sitoa jokin lujasti ja tukevasti.

Jes 61:1 mukaan Herra Jeesus parantaa ihmisen mielen (sydän). Chabash sanan merkityksistä tulee hyvin esille se miten ihmisen mieli parantuu Jumalan hoidossa. Silloin kun Herra Jumala saa hallita (rakkauden, armon ja totuuden kautta) ihmistä, niin mielen parantumisen prosessi käynnistyy. Synti ja ihmisviisaus ei auta ihmistä, vaan sen sijaan ne rikkovat ihmisen mieltä. Siksi olisi tärkeää, että Jumala saisi rakkautensa kautta hallita uskovaa ihmistä. Hallitseminen tarkoittaa, että Jumala ohjaa ja auttaa ihmistä kasvamaan ja elämään Jumalan tahdon mukaista elämää, jonka seurauksena hänen mielensä eheytyy ja parantuu.

Chabash sana tarkoittaa myös parantajaa, joka hoitaa ja sitoo ihmisten haavat ja ruhjeet. Herra Jeesus hoitaa uskovan ihmisen rikkinäistä mieltä kun vain uskova suostuu askel kerrallaan ottamaan vastaan Jumalan ohjeita ja neuvoja, joita Hän rakkaudessaan, armossaan ja totuudessaan haluaa runsaasti antaa uskoville. Raamatun sanan opetuksen mukaan totuus tekee ihmisen vapaaksi synnistä sen jälkeen kun ihminen elää totuuden mukaisesti. Pelkkä teoreettinen tieto totuudesta ei auta meitä vapautumaan synnin vaikutuksista, jotka rikkovat ihmisen mieltä. Siksi on tärkeää ojentautua Jumalan sanan totuuden mukaisesti, koska silloin ihmisen mieli alkaa parantumaan synnin haavoista.

Sitoa lujasti ja tukevasti tarkoittaa sitä, että kun Herra Jeesus parantaa ihmisen mielen, niin hän tulee todella sisäisesti terveeksi, koska Jumalan teot ovat täydellisiä ja ikuisesti kestäviä. Ainoa ehto mielen parantumisen prosessiin on suostua toimimaan Jumalan tahdon mukaisesti Jumalan aikataulujen mukaan ottamalla askel kerrallaan askeleita eteenpäin Pyhän Hengen voimassa elämällä Jumalan sanan totuuden mukaisesti. Jos emme halua tehdä näin, vaan itse päätämme miten ja millä tavalla Jumala saa hoitaa meitä sekä jos itse aikataulutamme sen milloin Jumalan olisi sopivaa toimia, niin emme pääse parantumaan mielemme alueella.

Jos suostumme ja annamme Jumalan parantaa meidän mielemme sisäiset haavat ja ruhjeet, niin Raamattu lupaa, että Jumala lohduttaa kaikkia murheellisia, murheelliset saavat juhlapäähineen päähänsä tuhkan sijaan, murheen sijaan saadaan iloöljyä, masentunut ihminen alkaa ylistämään Jumalaa ja kun uskova on Herran istutus, niin hän elää Jumalaa kirkastaen elämäänsä, joka parantaa häntä.

Tuon lyhyesti ajatuksia esille miten edellä kuvatut asiat tapahtuvat käytännössä. Jumalan lohdutus Hänen rakkautensa kautta parantaa, sillä kun ihminen kokee lohdutusta, niin hän kokee että hänestä välitetään ja häntä rakastetaan. Tämän seurauksena ihmisen keskipiste ei ole enää hänen murheensa, vaan Jumalan rakkaus sekä huolenpito, jonka seurauksena uskova oppii luottamaan Jumalan huolenpitoon, joka tarkoittaa ettei hän enää turhaan murehdi asioistaan, koska Jumala rakastaa häntä ja pitää huolta hänestä ja hänen asioistaan.

Silloin kun israelilaisella oli surua ja murhetta, niin hän pukeutui tuhkaan ja säkkiin. Jumala lupaa sanassaan, että Herran Jeesuksen kautta ihmisen ei tarvitse kantaa suruaan ja murhettaan, koska Herrassa Jeesuksessa pelastuksen kautta meillä on joka päivä juhla ja riemu, sillä Jumalan armo, rakkaus ja hyvyys meitä kohtaan saa meidät kokemaan iloa ja riemua. Jos emme ymmärrä ja muista pelastuksen merkitystä ja Jumalan lupauksia huolenpidosta, niin ajaudumme helposti kantamaan suruja ja murheita, jotka taakoittavat ja kuormittavat meidän mieltämme.

Iloöljy tarkoittaa Pyhän Hengen voiman ja vaikutuksen kautta tapahtuvaa pelastuksesta, Jumalan rakkaudesta ja huolenpidosta aiheutuvaa riemua. Pyhä Henki vaikuttaa tahtomista ja tekemistä ihmisen sydämessä, joka poistaa murheen ihmisen sydämeltä, kun hän oppii luottamaan Jumalan rakkauteen ja hyvään huolenpitoon.

Masennus on erittäin yleistä nykyään. Raamattu sanoo, että ylistys poistaa masennuksen. Raamatullisen ylistyksen syvin olemus on elää elämäänsä Jumalaa kiittäen, jonka mukaan uskova iloitsee ja riemuitsee Jumalan hyvistä ja täydellistä teoista, joiden kautta Jumala rakastaa ja auttaa uskovaa ihmistä. Ihmisen tyytymättömyys ja kiittämättömyys ylläpitää masennusta. Sellainen uskova joka oppii elämään Jumalaa kiittäen oppii myös voittamaan masennuksen.

Jumalaa kiittävä uskova haluaa elää vanhurskaasti Jumalan tahtoa noudattaen, koska hän on Herran istutus, eli Jumala on pelastanut hänet synnin ja saatanan orjuudesta Jumalan yhteyteen. Jes 61:1:n mukaan Herran istutus, eli uskovan ihmisen tulisi elää Jumalan kirkkauden ilmoitukseksi. Silloin kun sinun elämäsi päämäärä on Jumalan tahdon mukaan eläminen kaikissa elämäsi tilanteissa, niin Jumala kirkastaa itsensä sinun kauttasi ja Jumalan kirkkauden kautta sinun mielesi uudistuu ja parantuu.

Edellä oleva opetus on prosessi, joka ei tapahdu hetkessä, vaan sen voi oppia vain uskon kasvun kautta. Voi kunpa Jumalan kansana ymmärtäisimme sen että vain Jumala, joka on luonut ihmisen ja hänen mielensä on ainoa, joka osaa korjata rikkinäisen mielen. Koen hyvin voimakkaasti, että tarvitsemme uskovina mielenalueen ongelmiin Jumalan kohtaamista sekä Hänen apuansa, sillä ihmisviisaus ei koskaan kykene täysin korjaamaan rikkinäistä mieltä, mutta Jumala kykenee siihen ja haluaa sen tehdä. Kyse on vain siitä että suostummeko uskovina vastaanottamaan Jumalan antaman avun Hänen ohjeidensa ja aikataulun mukaisesti.

Ymmärrän sen jos joku sellainen uskova loukkaantuu minuun joka käy maallisissa terapioissa tai hakee apua psykologiasta. Ymmärrän loukkaantumisesi, enkä ole sinulle vihainen, vaan rakastan sinua kaikesta sydämestäni ja pidän sinua uskon veljenäni (sisar). Siitä olen kuitenkin varma, että mitä enemmän saat kasvaa uskon elämässä Raamatun sanan totuuden mukaan, niin sinäkin eräänä päivänä hylkäät ihmisviisauden, vaikka tänään olisitkin eri mieltä kanssani. Ymmärrän senkin ettet ole edes ymmärtänyt sitä mitä kaikkea psykologia edustaa. Siksi olenkin levollisin mielin, sillä Herra Jeesus kasvattaa sinua Pyhän Hengen ja Raamatun sanan kautta ja sen päämäärä ja lopputulos tulee olemaan hyvä kun ja jos annat Hänen kasvattaa sinua Hänen totuutensa mukaan.

Herran Jeesuksen opetuslapsen usko ei saa perustua ihmisten viisauteen, vaan Jumalan voimaan sekä Pyhän Hengen kautta avattuun uskon asioiden ymmärtämiseen. Todellinen Raamatun opettama usko on lapsenmielistä uskoa, joka ei tarkoita alkeellista uskoa tai että esimerkiksi aikuinen uskova käyttäytyisi lapsellisesti siinä merkityksessä, että hän on jäänyt aikuisena kehityksessään pikkulapsen tasolle. Lapsenomainen usko tarkoittaa sitä, että suostut Pyhässä Hengessä eläen uskomaan sen minkä Jumala avaa sinulle ja ojentaudut käytännössä sen mukaan mihin uskot Jumalan armosta. Lapsenomainen usko on uskon kuuliaisuutta aina sen mukaan mihin on saanut Jumalan armosta kasvaa.

Saulus-Lähetys / P.P

28.08.2018Herran Jeesuksen ristin voima
06.06.2018Liiton veri syntien anteeksiantamiseksi
11.05.2018Olkaa turvallisella mielellä, Minä olen; älkää peljätkö
22.03.2018Koetteleminen ja pyhityselämä
22.02.2018Jeesus poistaa pelon ja antaa voiman uskon elämään
26.01.2018Historiallinen Raamatun Jeesus
12.01.2018Jumalan rakkaudesta muutamia näkökulmia
29.12.2017Jumalan armosta pelastetut
19.12.2017Ihmispelko ja Jumalan rakkaus
30.11.2017Herra Jeesus on lain vanhurskaus

Siirry arkistoon »