Jumalan Pääsiäiskaritsa

09.03.2020

And any one may hence learn, how very great piety we exercise toward God, and the observance of his laws: since the priests were not at all hindred from their sacred ministrations by their fear during this siege; but did still, twice a day, in the morning, and about the ninth hour, offer their sacrifices on the altar. Josephus Antiquities of the Jews — Book XIV 4.3

Mark 15:
33 ¶ Ja kuudennella hetkellä tuli pimeys yli kaiken maan, ja sitä kesti hamaan yhdeksänteen hetkeen.
34 Ja yhdeksännellä hetkellä Jeesus huusi suurella äänellä: "Eeli, Eeli, lama sabaktani?" Se on käännettynä: Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?
35 Sen kuullessaan sanoivat muutamat niistä, jotka siinä seisoivat: "Katso, hän huutaa Eliasta".
36 Ja muuan juoksi ja täytti sienen hapanviinillä, pani sen ruovon päähän ja antoi hänelle juoda sanoen: "Annas, katsokaamme, tuleeko Elias ottamaan hänet alas".
37 Mutta Jeesus huusi suurella äänellä ja antoi henkensä.
38 Ja temppelin esirippu repesi kahtia ylhäältä alas asti.

Juutalainen historioitsija ja pappi Josefus kertoi kirjassaan Antiquites of the Jews (Juutalaisten muinaisajat), kuinka juutalaiset papit suorittivat kahdesti päivällä uhrin temppelin alttarilla, toisen aamulla ja toisen yhdeksännellä hetkellä. Josefus kuvasi päivittäistä polttouhria ja sen uhraamista. Yhdeksäs hetki on noin kello 15.00 meidän ajassamme.

Raamattu sanoo Matteuksen ja Markuksen evankeliumeissa Jeesuksen kuolleen ristillä yhdeksännen hetken aikaan. Miksi tämä on tärkeä tieto ja miksi Raamattu kertoo siitä kahden todistajan kautta?

Messias Jeesus kuoli keskiviikkona noin klo 15.00 illan alkaessa hämärtyä samoihin aikaan, kun israelilaisten pappien piti uhrata temppelissä päivittäinen uhri. Jumalan "kello" toimii täsmällisen tarkasti, koska sillä hetkellä kun papit uhrasivat jokapäiväistä uhria temppelissä kello 15 aikaan (yhdeksännellä hetkellä), niin samaan aikaan Herra Jeesus kuolee ristillä syntien anteeksisaamiseksi. Esikuva ja täyttymys tapahtuivat samaan aikaan, kun temppelissä suoritettiin uhri ja Herra Jeesus vuodatti verensä ja kuoli Golgatalla syntien anteeksisaamiseksi.

Israelilaisten piti sivellä teurastetun karitsan verta molempiin ovenpieliin sekä oven päällä olevan lautaan, niissä taloissa, joissa syötiin pääsiäiskaritsa. Pääsiäiskaritsan veri ovenpihtipielissä ja ovenpäällisessä oli esikuva Messias Jeesuksen sovitusverestä, jonka kautta saadaan syntien anteeksiantamus, puhdistus synneistä sekä vapaus synnin ja saatanan orjuudesta. Herra Jeesus sanoi, että tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi (Mark 1:15). Uuden Liiton järjestyksen mukaan ihmisen tulee tunnustaa syntisyytensä ja haluta hylätä syntinsä sekä uskoa Jeesus Herraksi ja Pelastajaksi, jolloin hän saa pelastuksen Jumalan armosta Herran Jeesuksen veren, kuoleman ja ansioiden tähden. Pääsiäiskaritsan veren vuodatus saa täyttymyksensä Herran Jeesuksen veressä syntien anteeksisaamiseksi.

Pääsiäiskaritsan syöminen pääsiäisen aikaan vanhan liiton juhlassa oli esikuvaa siitä, että Messias Jeesukseen tulee uskoa, niin kuin Raamattu opettaa. Pääsiäiskaritsa vanhan liiton juhlassa piti syödä tulessa paistettuna, joka on esikuva siitä kuinka Jumalan vaikuttama usko Jeesukseen puhdistaa uskovan ihmisen sydämen, kun hän vaeltaa täällä maan päällä Herraan Jeesukseen uskoen. Raamattu opettaa, että uskon kestäväisyys koetusten kautta tullaan havaitsemaan paljon kallisarvoisemmaksi kuin katoava kulta, joka tulessa koetellaan (1 Piet 1:7). Tulella on monta merkitystä Raamatussa ja eräs niistä on Jumalan vaikuttaman uskon kautta puhdistuminen, niin kuin kultakin tulessa koetellaan ja puhdistetaan.

Vanhan liiton juhlan pääsiäiskaritsa piti syödä myös happamattoman leivän ja katkerain yrttien kera. Happamaton leipä on esikuva Jumalan sanan totuudesta, puhtaasta ja täydellisestä Jumalan sanasta. Katkerat yrtit ovat esikuva lihan kuolemasta, jonka Jumala vaikuttaa Pyhän Hengen kautta uskovan sydämessä, koska ilman lihalle kuolemista (synnille kuoleminen) Jumalan Pyhä Henki ei voi hallita uskovan ihmisen sydäntä ja mieltä, eikä Jumalan tahtokaan voi tapahtua ilman lihan kuolemaa.

Vanhan liiton juhlan pääsiäiskaritsaa ei saanut syödä raakana, eikä keittää vedessä, vaan se tuli paistaa tulessa päineen, jalkoineen ja sisälmyksineen. Kielto ettei pääsiäiskaritsaa saanut syödä raakana tai keittää vedessä on esikuvallinen opetus siitä, että Jeesukseen ei saa uskoa millään muulla tavalla kuin miten Raamattu opettaa. Pääsiäiskaritsan raakana syöminen ja vedessä keittäminen olivat vastoin sitä käskyä ja määräystä, jonka Herra antoi Israelin kansalle. Herraan Jeesukseen ei saa uskoa ihmisten uskonnollisten perinteiden, eikä minkäänlaisen väärän opetuksen kautta, vaan täsmälleen ja tarkasti niin kuin Raamattu opettaa.

Vanhan liiton juhlan pääsiäiskaritsasta ei saanut jättää mitään syötäväksi seuraavana päivänä, joka on esikuva siitä kuinka Herraan Jeesukseen tulee uskoa Raamatun kokonaisopetuksen mukaan, ei vain sieltä täältä valikoiden itselleen mieluisia osia, vaan kokonaan, niin kuin Raamattu opettaa. Jos vanhan liiton juhlan pääsiäiskaritsasta jäi jäljelle jotakin seuraavaksi päiväksi, niin sitä ei saanut syödä, vaan se piti polttaa tulessa. Jäljelle jääneen pääsiäiskaritsan polttaminen tulessa on esikuva siitä kuinka Jumalan sana, totuus Herrassa Jeesuksessa on muuttumaton, täydellinen ja puhdas siitäkin huolimatta, että emme ymmärrä siitä kaikkea, emmekä kykene "syömään" kokonaan sitä mitä Jumala sanassaan opettaa meille.

Vanhan liiton juhlan pääsiäiskaritsaa piti syödä kupeet vyötettyinä, joka on esikuva uskovalle kuuluvasta sota-asusta, totuuden vyöstä (Jeesus - Jumalan sana), jolla Jumala vyöttää uskovan ihmisen. Vanhan liiton juhlan pääsiäiskaritsan syöminen kengät jaloissa oli esikuva siitä kuinka Jumalan sota-asuun kuuluu alttius julistaa ja todistaa Herrasta Jeesuksesta jumalattomalle maailmalle. Vanhan liiton juhlan pääsiäiskaritsa piti syödä sauva kädessä. Pääsiäiskaritsan syöminen sauva kädessä on esikuvaa siitä kuinka Jumala sauvallaan (Psalmi 23:4) suojelee meitä, kun vaellamme pimeässä laaksossa (synnin pimentämässä maailmassa).

Vanhan liiton juhlan pääsiäiskaritsa piti syödä kiiruusti yön aikana. Herra löi kuoliaaksi egyptiläisten esikoisena syntyneet sinä samana yönä, jolloin pääsiäiskaritsa piti syödä. Tästä syystä pääsiäiskaritsa piti syödä kiireesti, koska kun Egyptin esikoisena syntyneet olivat kuolleet, niin sen jälkeen faarao päästi Israelin kansan lähtemään pois Egyptistä. Tämä oli esikuva siitä kun Herra Jeesus pelastaa ihmisen Uudessa Liitossa, niin hänen ei tule viivytellä pelastuksen tiellä, eikä jättää sydäntään ja itseään synnin alaiseen maailmaan, vaan ottaa Jumalan armosta pelastus vastaan ja antautua kokonaan palvelemaan Jumalaa. Alkuseurakunnassa pelastuksen seuraamuksena uskon tulleet ottivat heti pelastuksen seuraamuksena vesikasteen, joka oli ulkoinen merkki siitä, että he olivat pelastuneet Jumalan armosta ja halusivat jättää taakseen synnin orjuuden ja palvella elävää Jumalaa.

Tämän esikuvan mukaan emme saisi uskovina viivytellä ja jahkailla, vaan mennä heti uskossa eteenpäin, kun Herra armossaan avaa meitä ymmärtämään syvällisemmin Jumalan sanan opetusta. Silloin kun Jumalaa avaa meille tahtoansa, niin emme saa jäädä viivyttelemään ja jahkaamaan, vain meidän tulee mennä uskossa eteenpäin, uskoa Jeesukseen niin kuin Raamattu opettaa ja olla heti valmiita hylkäämään kaikki sellaiset väärät ja valheelliset uskomukset ja opetukset, jotka eivät perustu Jumalan sanan totuuteen.

Raamattu sanoo vanhan liiton pääsiäisjuhlan olevan Herran kunniaksi, joka on esikuva Messias Jeesuksen kunniasta ja kirkkaudesta, joka tuo todellisen pelastuksen riemun ja kiitoksen, jokaiselle, joka uskoo Häneen syntiensä anteeksisaamiseksi.

Saulus-Lähetys / pp

17.08.2020Näkyleipien esikuvallinen opetus on saanut täyttymyksensä Uudessa Liitossa
04.07.2020Vanha liitto oli esikuvaa Uudesta Liitosta
15.06.2020Yhtä aikaa pyhä ja syntinen
03.06.2020Jeesuksessa on rauha
09.03.2020Jumalan Pääsiäiskaritsa
21.02.2020Saulus-Lähetys-tilaisuus Jyväskylässä 1.3.2020
31.01.2020Saulus-Lähetys-tilaisuus Pirkkalassa 9.2.2020
24.11.2019Dinosaurusten arvoitus ja Raamattu
12.11.2019Evoluutioteorian kuolinisku
20.10.2019Israelin maan jakaminen - Jumalan vastaus raju myrsky

Siirry arkistoon »